Na de lunch rijden we naar Winchester met zijn vele historische gebouwen, waaronder de beroemde 12de eeuwse Kathedraal van Winchester

---------------------------------------------------------------

Winchester

Winchester is een stad (city) in het bestuurlijke gebied City of Winchester, in het Engelse graafschap Hampshire. De plaats telt 40.000 inwoners. Er is enige lichte industrie en ook is het een marktplaats voor de agrarische omgeving.

 

Winchester is een zeer oude stad. Al omstreeks 2000 v.Chr. werd het gebied bewoond.

In 200 v.Chr. was er de grootste ijzertijdnederzetting van Engeland.

In 44 n. Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen en kreeg de naam Venta Belgarum, naar de Keltische stam van de Belgae die dit gebied toen bewoonden.

 

De stad heeft vele historische gebouwen, waaronder de beroemde 12e-eeuwse Kathedraal van Winchester, waarin zich de graven bevinden van diverse vroeg-Engelse koningen. Deze kathedraal is met een lengte van 180 meter de langste van Engeland. Ook vindt men er het enige resterende deel van het oude Koninklijk Paleis, de imposante Great Hall, waarin de ronde tafel van koning Arthur is ondergebracht. De tafel dateert overigens in werkelijkheid pas uit de 14e eeuw.

 

De stad heeft lange tijd dienst gedaan als hoofdstad van het oude koninkrijk Wessex. Koning Alfred de Grote maakte Winchester in de 9e eeuw de belangrijkste stad van zijn koninkrijk en het was ook de hoofdstad van Engeland tot aan de Normandische verovering door Willem de Veroveraar in 1066. Willem verklaarde zowel Winchester als Londen (Westminster) tot hoofdstad en liet zich in beide steden kronen. Londen kreeg hierna echter de overhand. In de Middeleeuwen werd de stad een belangrijk centrum voor de wolhandel.  

Opweg naar de kathedraal rijden we langs de 'Guildhall' 

Winchester Cathedral

Deze kathedraal van Winchester, waarin zich de graven bevinden van diverse vroeg-Engelse koningen, is de anglicaanse bisschopkerk in Winchester en is met een lengte van 180 meter de langste van Engeland. Het oudste deel van de huidige kathedraal dateert uit het begin van de 12e eeuw. De kathedraal is gewijd aan de Heilige Drie-eenheid, aan Sint-Petrus, Sint-Paulus en aan Sint-Swithun, een 9e eeuwse heilige, die van 852 tot 862 bisschop van Winchester was. 

   

   

   

   

Winchester centrum

   

   

   

   

The Great Hall

The great hall is de ridderzaal en het enige wat overblijft van Winchester Castle. Het kasteel werd gebouwd in 1067. De ridderzaal werd gebouwd tussen 1222 en 1235. De afmetingen zijn ongeveer 33,5m bij 16,8m bij 16,8m. 

   

   

   

Er hangt een rond tafelblad dat een kopie van de ronde tafel van koning Arthur voorstelt. Het huidige uiterlijk kreeg de tafel nadat Hendrik VIII de tafel liet overschilderen, waarbij de namen van de ridders van koning Arthur langs de rand van de tafel werden toegevoegd. 

Achter de ridderzaal ligt een middeleeuwse tuin vernoemd naar koningin Eleanor. 

   

------------------

(top)

(terug)   (verder)

(menu)