Fotoreportage van de vierdaagse reis van NEOS Asse naar Wenen

van vrijdag 17-09-2010 tot maandag 20-09-2010.

Met dank aan Frans Pletinckx voor het verslag evenals enkele prachtige foto's.

**************************************************************************************************************************

Vrijdag 17 september.
Vanaf kwart over vier verwelkomen Louis en Hilaire de eerste deelnemers aan de vierdaagse reis naar Wenen op de parking aan de Boekfos. Om half vijf is iedereen present voor de transfer naar Zaventem.
In de ontvangsthall wacht Marcel Debognies ons op. Hij zal ons vier dagen door de Oostenrijkse hoofdstad gidsen. Voor de meeste medereizigers is Marcel geen onbekende; hij was immers ook de gids tijdens de achtdaagse naar de Périgord (mei 2007) en de daguitstap naar Halle en het Pajottenland (juni 2008).
Om half zeven checken we in voor de vlucht SN 2906 ( vertrek 07u.10) en om 8u.50 landt het toestel op de Airport International Vienna van  Schwechat, een kleine twintig km ten zuidoosten van Wenen.
Na wat zoekwerk  op de overvolle parking vinden we de chauffeur van de plaatselijke bus die ons naar het stadscentrum zal brengen.
Tijdens de rit schetst Marcel de geschiedenis van de stad: van de Keltische nederzetting, het Romeinse ‘Vindobona’, de dynastieën van de Babenbergers  en de Habsburgers, de Turkse belegeringen en de Republiek tot de bevrijding.

Chauffeur Alexander rijdt ondertussen op de grote buitenring langs het Donaukanaal.
Rechts van ons is het Reuzenrad te zien, één van de symbolen van Wenen en tevens de grootste attractie in het ‘Volksprater’, een keizerlijk jachtgebied door Jozef II voor het publiek opengesteld en vooral bekend geworden door de film ‘De derde Man’  en de 15de James Bondfilm.
Dicht bij het station ‘Wenen-Noord’ ( ‘Praterstern’) nemen we de ‘Lasallestraat’ en rijden over de Donau (‘Reichsbrücke’), het ‘Donau-eiland’ en de ‘Nieuwe Donau’. Tussen de Oude en de Nieuwe Donau ligt het Donaupark, met Donautoren en het gebouwencomplex ’Uno-City’.
We keren nu terug naar het Noordstation. Vlakbij staat het monument van adm. Von Tegetthoff, bekend van de zeeslag bij Lissa.
Via de ‘Praterstrasse’ ( Strauss woonde hier in restaurant ‘3/4tel Takt’) en de Asperbrug over het Donaukanaal, komen we bij het J.Raabplein.
Hier begint onze oriëntatietocht op de Ring.
We volgen de vier kilometerlange ‘Ringstrasse’ in wijzerzin en starten bij de ‘Stubenring’. Hier bevinden zich, naast de regeringsgebouwen en het Radezky-standbeeld, het Museum voor Toegepaste Kunst. Langs de ‘Parkring’ die aansluit bij de ‘Stubenring’, ligt het Stadspark.
Via de ‘Schubertring’ komen we bij het Schwarzenbergmonument, de ‘Kärtnerring’ en de ‘Opernring’.

Hier staat het imposante renaissancistische Staatsopera-gebouw. 

Iets verder, aan de ‘Burgring’, ligt de ‘Burggarten’ en de ‘Hofburg’ (‘Heldenplatz’) met ertegenover het Kunsthistorisch Museum en het Natuurhistorisch Museum (‘Maria-Thersiënplatz’). We komen nu uit op de ‘Rennerring’en de ‘Lüegnerring’. Links van de ‘Rennerring’ staat het Parlement, rechts de ‘Volksgarten’.
Rechts van de ‘Lüegnerring’ zijn de ‘Burgtheater’ en het ‘Rathauspark’ met ‘Rathaus’ te zien, links, de Universiteit en de ‘Votivkirche’.
Langs het Beursgebouw aan de ‘Schottenring’, het laatste stukje van de ‘Ringstrasse’, komen we terug bij het Donaukanaal en de sterrenwacht ‘Urania’.


Om 10u.50 stappen we uit bij het ‘Stadpark’ een in Engelse stijl aangelegd park, gelegen aan de ‘Parkring’.

                                                     

                                                     

                                                     

                                                     

                                                     

                                                     

                                                     

In het park, dat door de ‘Wienfluss’, een vertakking van de Donau, doormidden gesneden wordt, kregen heel wat belangrijke componisten hun standbeeld ( Schubert, Léhar e.a.), maar het meest opvallende is het met bladgoud belegde bronzen beeld van de walsenkoning met viool, Johan Strauss, omringd door een waaier waternimfen die de ‘Blauwe Donau’ voorstellen.

                                                     

                                                     

Vlakbij staat het renaissancistische ‘Kurhaus’ met vooraan een reusachtig bloemenuurwerk.

                                                     

                                                     

                                                     

Tien minuutjes later zijn we op de ‘Albertinaplatz’.
We nemen twee uur de tijd voor de lunch in de self-service ’Rosenberger’, gelegen aan de ‘Maysedergasse’ achter ‘Hotel Sacher’.

------------------

(top)

(verder)

(menu)