Mini reportage van de daguitstap naar Terneuzen (Zeeland) op donderdag 19-05-2016.

foto's Pierre Fontaine

*************************************************************************************************************************

Terneuzen , stad van de Vliegende Hollander

Terneuzen, gelegen aan de machtige rivier de Westerschelde, is de maritieme stad waar al eeuwenlang hard wordt gewerkt. De dijken langs de Westerschelde, het sluizencomplex en het kanaal van Gent naar Terneuzen met veel internationale bedrijvigheid zijn hier de resultaten van. 

Terneuzen is de thuishaven van Willem Van der Decken, kapitein van het spookschip ‘De Vliegende Hollander’. Hij voer tegen beter weten in uit op Eerste Paasdag. Tijdens de tocht kwam het schip in noodweer en kwam nooit meer terug.  Zijn ‘spookschip’ ligt natuurlijk in Terneuzen. 

Aangekomen in Terneuzen wordt ons in het informatiecentrum van 'Het Portaal van Vlaanderen' een koffie/thee met een lekkere Zeeuwse bolus aangeboden. 

Portaal van Vlaanderen!

Hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe wordt een binnenvaartschip of een zeeschip door een sluis geloodst? Welke bedrijven zorgen voor 20% van de Zeeuwse werkgelegenheid? Hoe worden geïmporteerde producten over land vervoerd?  

Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen ofwel het sluizencomplex van Terneuzen krijgt u antwoord op deze en andere vragen. Het informatiecentrum vormt een attractie apart en de toegang is gratis!

    

Het Portaal beschikt over een mooi terras met uitzicht op de Westsluis. 

    

We starten onze wandeling langs de Scheldeboulevard. 

    

’s Zomers toont Terneuzen de openluchtexpositie 'Beelden op de Scheldeboulevard'. Struise steen en stoer staal van kunstenaars van naam en faam staan gebroederlijk naast elkaar. Een mooier decor met de Westerschelde op de achtergrond is niet denkbaar.

    

    

Van het spraakmakende beeld van Thom Puckey, het Vesaliusbeeld, is het elke dag genieten. Dit beeld is één van de grootste bronzen standbeelden in Nederland en staat op de Scheldeboulevard bij het Terneuzens stadhuis. Het is een naakte man, die zijn armen wijd uitsprijdt. Achter en boven zich houdt hij een groot doek waarop een landschap in reliëf is aangebracht. Het werk neemt de vorm aan van een schuilplaats, en verbeeldt symbolisch het zoeken van de mens naar bescherming in de strijd met water en wind. Het beeld is 4,80 m hoog, 5 m breed en 4,5 m diep. 

    

Onze  informatieve gidsen hun uitleg is meer dan naar behoren. 

    

Oud-Terneuzen

Oud-Terneuzen, gelegen tussen de Herengracht, Kersstraat en de Noordstraat, wordt gekenmerkt door smalle steegjes en de monumentale panden aan het Tuinpad, de Vissteeg en de Kandeelstraat. Het is een verzameling oude straatjes en huisjes in de binnenstad van Terneuzen, gesitueerd op de oude 16e-eeuwse vestingwerken.

    

    

------------------

(top)

(verder)

(menu)