Op 20 mei 2010 trok NEOS Asse op daguitstap naar Laon in Frankrijk. Het werd een erg fijne belevenis onder een straalblauwe hemel.

Even de stad beschrijven.

Er was eens een stad, gebouwd op een bergtop. Ze ontstond op een heuvel boven de vlakte van de Thiérache. Ze was als een kroon, met als mooie juweel, de kathedraal 'Notre Dame', een voorbeeld van Noord-Franse vroege gotiek. De bouw startte in 1155 nadat zijn romaanse voorganger was afgebrand. De oude stad bevat nog veel andere middeleeuwse gebouwen. Ze groeide en bloeide in de middeleeuwen, beschermd door haar indrukwekkende muren. Ze straalde ver en lang als hoofdstad van de Karolingers, als bisschopsstad en als hoofdstad van het departement Aisne. De naam van de berg 'La Montagne Couronnée of 'De Gekroonde Berg' is met recht en reden gekozen en is het grootste beschermde stadsgezicht van Frankrijk. De stad telt ongeveer 26.500 inwoners.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om 6.45u start de bus op het Kerkplein te Krokegem, om na enkele stopplaatsen van de lijn koers te zetten naar Frankrijk.

Busje komt zo...            

Eerste halte, even doorspoelen...  

Aankomst in Laon.

                         

Met het computergestuurde treintje 'Le Poma', genoemd naar de gelijknamige liftenbouwer, klimmen we in drie minuten naar de oude stadskern die op een eenzame tafelberg ligt op zo'n 181 meter hoogte.

                         

                         

Voila, de eerste groep is al vertrokken...

                         

                         

Zal dat hier wel in orde komen???

                         

                         

                         

                         

                         

Tijdens het traject genieten we van een adembenemend uitzicht over de stad.

                         

                         

                         

                         

                         

                         

Gebruik de schuifbalk onderaan uw scherm om het panorama vanaf het oude Laon te bewonderen.

------------------

(top)

(verder)

(menu)