Mini reportage van de daguitstap naar de Gentse FloraliŽn op donderdag 28-04-2016

**********************************************************************************************  

NEOS Nationaal organiseerde een daguitstap naar de Gentse FloraliŽn en Neos Asse is daar gretig op ingegaan. 

45 leden schreven zich in en beleefden een fantastisch mooie dag vol kleurige bloemenpracht.

-------------------------  

Geschiedenis

De eerste FloraliŽn werden op 6 februari 1809 georganiseerd in de herbergzaal van Au Jardin de Frascati aan de Coupure in Gent.  De zaal was amper 48 m≤ groot. Er waren vele zeldzame planten voor die tijd, omdat ze net bloemen hadden in de winterperiode.  Er was ook een soort wedstrijd met prijzen voor de mooiste planten.  Erica triflora won de aanmoedigingsmedaille en Camellia japonica en Cyclamen persicum kregen ook een eervolle vermelding. Door het succes van deze eerste editie werd van 29 juni tot 2 juli van 1809 een zomertentoonstelling gehouden in dezelfde Au Jardin de Frascati. Er werden 137 planten tentoongesteld. De eerste prijs ging naar Plumeria floribunda, deze kreeg een zilveren gedenkpenning. 

-------------------------  

De 35ste editie van de Gentse FloraliŽn volgt een nieuw concept. Het grootse bloemenevenement vindt plaats in hartje Gent en keert dus terug naar de stad waar het allemaal begon. Vier sites, de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark, vormen de rode draad voor de bloemrijke tiendaagse. 

 Citadelpark: Een feest voor alle zintuigen. De oude FloraliŽnhal in het Citadelpark wordt na 30 jaar weer in het groen gestoken tijdens de FloraliŽn. 

Sint-Pietersplein: Verleden en toekomst. Blikvanger hier is een imposante bloemenluchter van florist Tomas De Bruyne in de Sint-Pieterskerk. 

Leopoldskazerne: Bomen in de stad. Groen in de stad is Ūn, en verticaal tuinieren is daar een mooi voorbeeld van. 

Bijlokesite Ė East meets west. Met gastland Japan beland je hier in de wereld van de azaleaís, camelliaís en bonsais. 

Bloemen en planten veroveren de harten van iedereen. De grootste bloemenkunstenaars uit de 4 windstreken namen een belangrijke plaats in op alle sites. Voor haar 35ste editie plaatste de FloraliŽn ook kunst op het programma. Binnen- en buitenlandse kunstenaars brachten florale installaties van topniveau op spectaculaire locaties. 

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

------------------

(top)

(verder)

(menu)