Fotoreportage van de achtdaagse reis naar AndalusiŽ van NEOS Asse

van zaterdag 19-05-2012 tot zaterdag 26-05-2012.

*************************************************************************************************************

AndalusiŽ (Spaans: AndalucŪa) is een van de 17 autonome regio's van Spanje. In 2010 had het een inwonertal van 8.370.975, en is daarmee de grootste Spaanse autonome regio naar inwoneraantal. De hoofdstad van AndalusiŽ is Sevilla.

AndalusiŽ is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en CastiliŽ-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltaar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan.

Geografisch gezien valt AndalusiŽ grofweg te verdelen in drie delen:

De eerste beschaving die zich vestigde in AndalusiŽ na de neanderthalers en de vroege Homo Sapiens (cro-magnonmens) was de Fenicische. Toch troffen die een reeds wat ontwikkelde Iberische cultuur aan, gegroeid uit neolithische stammen uit Afrika. In de IJzertijd spreekt men wel van Tartessus, een naam die in de Griekse bronnen opduikt, maar tot nu toe niet preciezer geÔdentificeerd kon worden; ze lijkt verwant met de naam van de stam die later in dit gebied leefde, de Turdetani. Er trad ook vermenging op met Grieken die vooral het noordoosten van Spanje koloniseerden, en met Kelten. Tartessus zou door Carthago rond 500 v.Chr. zijn onderworpen.

AndalusiŽ is de bakermat van de flamencomuziek. De exacte roots zijn niet bekend, maar vermoed wordt dat zigeunermuziek als basis vermengd werd met Indiase, christelijke, joodse en Moorse invloeden. AndalusiŽ is ook de bakermat van het stierenvechten.

De stieren worden speciaal gefokt op agressiviteit en durf. Beroemde arena's staan in Sevilla (Maestranza-arena), in Ronda en Cůrdoba. AndalusiŽ is ook het land van de Sherry, een gealcoholiseerde wijn.

Het mediterrane klimaat beÔnvloedt het weer in AndalusiŽ. De zomers zijn droog en de winters zacht. Maar binnen AndalusiŽ is er veel verscheidenheid, van de uitgebreide kusten tot de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. 

*************************************************************************************************************

Aankommst in Ronda

Ronda is een stad in de Spaanse provincie MŠlaga, regio AndalusiŽ. De stad telt 36.122 inwoners (2007) op een oppervlakte van 481 km≤.

                                             

Alameda del Tajo                     

                              

               

Kloof El Tajo

De rivier GuadalevŪn splitst het stadje in tweeŽn en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde puente Nuevo ("Nieuwe brug")

 

 

              

                             

                                            

                             

              

 

Kathedraal van Ronda   

               

                              

Plaza de Toros                                  

                                             

                              

               

------------------

(top)

(verder)

(menu)